Leïla Slimani
Mathilde

Deel 1 van de trilogie Het land van de anderen
Boek: Leïla Slimani - Mathilde

Nieuw Amsterdam, 2020
Oorspronkelijke titel: Le pays des autres. Première partie: La guerre, la guerre, la guerre
Gallimard, 2020

Leïla Slimani
Mathilde

Deel 1 van de trilogie Het land van de anderen
Boek: Leïla Slimani - Mathilde

Nieuw Amsterdam, 2020
Oorspronkelijke titel: Le pays des autres. Première partie: La guerre, la guerre, la guerre
Gallimard, 2020

De jonge, Franse Mathilde valt als een blok voor Amine, een Marokkaanse officier in dienst van het Franse leger. Ze trouwen en vertrekken naar zijn familieboerderij in een klein dorpje, uren rijden van Rabat. De liefde wordt constant op de proef gesteld maar houdt stand en ze krijgen een dochter, Aïcha, en een zoon, Selim. Mathilde vecht tegen de armoede en het heersende patriarchaat, soms met succes. Zo ontwikkelt ze zich tot dokter voor de plattelandsbevolking. Dit kleurrijke familieverhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een steeds grimmiger wordende onafhankelijkheidsstrijd van protectoraat Marokko tegen Frankrijk, waarin Mathilde en Amine geen partij willen kiezen. Maar dan komt de dag dat de strijd ook hun afgelegen streek bereikt.

Mathilde is het eerste deel van de trilogie Het land van de anderen. Het verhaal is gebaseerd op Slimani’s eigen familiegeschiedenis, met een oma uit de Elzas, een opa uit Marokko, en een moeder die opgroeide op het arme boerenbedrijf van haar ouders maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd.

In de media

‘’Niet zomaar een schrijfster maar een fenomeen.’ – NRC

‘Strijdbaar, scherp en altijd menselijk. In een ambitieuze, veelstemmige roman beschrijft Slimani de pijnlijke ontstaansgeschiedenis van het moderne Marokko’ – de Volkskrant

‘Prachtige Frans-Marokkaanse familiekroniek van Ferrante-achtige allure.’ – VPRO

Scroll naar boven